Arboretum

Arboretum - Novosti Prosperikon.hr
prosinac 29th, 2017

Udruga Prosperikon u partnerstvu sa Domom zdravlja Zagreb – Zapad provodi projekt Arboretum koji je zamišljen na način da pacijenti i korisnici sami izrade Projekt Arboretum kako bi pritom koristili svoje apstraktne i izvršne kapacitete, koristili sposobnosti planiranja, eliminirali neugodne osjećaje, implementirali podršku zajednice te dobili pažnju koju inače ne dobivaju od okoline.

Glavne aktivnosti pacijenata i korisnika su: uređenje i izgradnja vrta, arboretuma, staklenika, sjenice i popratnih sadržaja u dvorištu Doma zdravlja Zagreb – Zapad (Baštijanova).

Projekt Arboretum namijenjen je afirmaciji unutarnjih potencijala psihijatrijskih pacijenata kroz učenje vještina suočavanja sa suvremenim i aktualnim problemima i podijeljen je u tri podcilja:

  1. Razvoj psiho-socijalnih vještina.
  2. Smanjenje poteškoća u učenju kod studenata
  3. Povećanje motivacije kod odlaganja obaveza

Izravni korisnici projekta

Minimalno 30 korisnika (osobe s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, studenti, ovisnici te osobe s drugim mentalnim poremećajima – posebice mlade osobe) kojima je potrebna psihosocijalna pomoć i podrška.

Izravni korisnici su pacijenti Psihijatrijske ambulante i prikladni korisnici Centra za mentalno zdravlje (CMZ) – Doma zdravlja Zagreb – Zapad. Indikacije za korištenje su: stres, anksioznost i blaži oblici depresije, koji se manifestiraju na socijalnom planu, poteškoćama u učenju kod studenata i/ili odlaganju obaveza kod studenata i ljudi zrelije dobi.

Naglasak je na aktualnim problemima pacijenata i određenih korisnika CMZ-a koji aktualno, u razdoblju unazad 3-6 mjeseci potražuju pomoć od već uspostavljenih službi.

Neizravni korisnici projekta

Osoblje cijelog Doma zdravlja Zagreb – Zapad zbog bogatih komponenti koje ostvarenje projekta pruža. Projekt se sastoji se od socijalnih, psihofizičkih, edukativnih i estetskih komponenti, čiji je praktični cilj pretvoriti okoliš Doma zdravlja Zagreb – Zapad (Baštijanova) u ugodan i iskoristiv boravišni prostor.

Srednje medicinske škole i akademska zajednica, srednje medicinske škole i fakulteti su upoznati s projektom te će biti u mogućnosti uzeti ovaj primjer kao primjer dobre prakse.